Centar za cjeloživotno obrazovanje | Sustav za administraciju zemljišta
306
single,single-portfolio_page,postid-306,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.1.2,vc_responsive

Sustav za administraciju zemljišta

Zemljište (land) je jedan od najvažnijih resursa kojima ljudski rod raspolaže i o kojem moramo i želimo voditi ispravnu politiku. U tom smislu treba biti svjestan i znati što se u modernom smislu podrazumijeva pod sustavom za administraciju zemljišta, koje su komponente sustava, kako se sustav uspostavlja i održava, te koje promjene i poboljšanja možemo očekivati od uspješne uspostave sustava.

 

LAS daje spoznaju i oruđe na koji način povezati i podijeliti informacije o zemljištu koje mogu promijeniti svijet. LAS nije nova disciplina, Ona se razvila iz područja katastra i zemljišne knjige i njihovog specifičnog usmjerenja na pravnu sigurnost u vezi zemljišta. Stoga katastar ima posebno važnu ulogu kao jedan od glavnih komponenti u LAS-u.

sustav-za-upravljanje-zemljistem

Cilj programa

S obzirom na to da su katastar i zemljišna knjiga najvažniji alat u svakom LAS-u, organiziramo za stručnjake koji su zaposleni u organima državne ili lokalne uprave koji u bilo kojem segmentu rada koriste prostorne podatke: prostorno planiranje, korištenje zemljišta, zaštita okoliša, planiranje održivog razvoja, agronomija, šumarstvo, itd., seminar kako bismo polaznicima pružio uvid u LAS kao novu paradigmu, a potom detaljnije opisali ulogu katastra i zemljišne knjige kao alata u LAS-u.

Kako se u stvari radi i interakciji ljudskog roda i zemljišta ta veza ne može se uspješno uspostaviti bez izgradnje sustava, institucija i ljudskih resursa. Edukacija i trajno obrazovanje navedenih resursa je neophodan segment modernog LAS-a i u tom segmentu želimo ponuditi adekvatno obrazovanje.

Sadržaj

Skup različitih alata i instrumenata LAS-a za svaku državu je drugačiji , uvjetovan sposobnošću uporabe i povijesnim razvojem. Katastar i sustav upisa (zemljišna knjiga) su najvažniji alati, jer oni podržavaju sve ostale funkcije paradigme za administraciju zemljišta (no i katastar sam za sebe je skup alata unutar jedne konceptualne cjeline).

 • Uvod u LAS
  a)     Svrha i osnove
  b)    Definicije
  c)     Povijest

 • Katastar- Uvod
  a)     Svrha
  b)    Povijesni pregled (Svijet i RH)
  e)     Definicije
  d)    Rječnik pojmova

 • Katastar – ZIS
  a)     Tehnologije
  b)    Regulativa (Zakoni, Pravilnici)
  c)     Veza sa Zemljišnom knjigom

 • Prikupljanje podataka
  a)     Geodezija (datumi)
  b)    Klasična mjerenja (Triangulacija, Poligoni)
  c)     Fotogrametrija (Snimanje, Restitucija, Ortofoto)
  d)    GPS
  e)     Daljinska Istraživanja

 • GIS
  a)     Osnove
  b)    HW & SW
  c)     Primjena

 • Kartografija
  a)     Osnove – mjerila i projekcije
  b)    Karte  – planovi (analogni, digitalni)

Datum početka

03.10.2014.

Prijavi se
Obavjestite me o budućim terminima

Informacije o tečaju

2 dana

32 sata

Petak i subota

Hrvatski jezik

Pristup

2300 kn + PDV

Instruktor

Ljiljana Matuško Antonić